Program & Bokning

Ni har aldrig haft en inspirationsföreläsare som Carl Michael Bellman!

Vi möter en åldrande Bellman på talarturné för att marknadsföra sin kommande självbiografi, vilken han påbörjade när han satt i bysättningshäkte för obetalda skulder. Han ser tillbaka på sitt liv fyllt med stora framgångar och glädjeämnen men också motgångar och sorger.

En monologföreställning med musikinslag, speltid 55 min. Bokningsbar från slutet av februari 2024. Föreställningen kräver ingen scenografi. Dagtid: 3000 kr kvälls tid 3600 kr


Den kristne Bellman

I stort sett all Bellmans diktning var inspirerad av eller refererar till Bibeln. Han hade även en stor produktion av seriös andaktspoesi.

Följ med på en berättad upptäcktsfärd in i Bellmans 1700-tal, Jag läser, sjunger och berättar om hans liv, hans kristna diktning och förhållande till kyrkan och till Bibeln

Dagtid: 3000 kr kvällstid 3600 kr


Livet och visorna på 1700-talet

Visan är många gånger ett tidsdokument som på ett unikt sätt speglar den tid då den skrevs. Under 1700-talet blomstrade poesin och den litterära visan med poeter som Olof von Dalin, Hedvig Charlotta Nordenflycht, Johan Henrik Kellgren, Anna Maria Lenngren och inte minst Carl Michael Bellman, alla ägnade de sig åt visdiktning. I programmet sjunger jag visor av 1700-talets mest tongivande visdiktare och i berättelsen mellan visorna växer bilden fram av hur livet kunde te sig på 1700-talet, allt från dråpligheter till glädjeyra och till djupaste sorg.


Bellman kommer på Besök

En improviserade föreställning där jag gästar ert evenemang i rollen som Carl Michael Bellman. Sjunger visor och berättar i första person. Allt från tjugo minuter till en timme. Ett uppskattat överraskningsinslag på fest eller bröllop.

För mer info och bokning
ch@essmar.se eller 070-733 44 12
Innehar F-skattsedel
Utanför Storstockholm tillkommer reskostnad
Musikaliska framträdanden är momsbefriade.

Vad säger beställarna?

”Forum för historisk dans och musik höll middag och bal på Van der Nootska palatset. Det var ett av kvällens mer uppskattade inslag när Carl Håkan underhöll till kaffet. Han har inte bara en förmåga att fängsla publiken med sång utan också när han berättar.”

Anders Löfgren


”Bellmandagen innehåller många olika delar. Nytt för i år var konserten med Carl Håkan Essmar och Denise Engman i Skogaholms Herrgård. Det var en stor publikframgång och så fullt att många inte kom in. Nästa år får vi lov att göra två konserter minst.”

Sten Magnus Petri
Programansvarig Stiftelsen Skansen


”Concordia Catholica är en katolsk familjeförening med långa anor. I samband med vårt 110 års Jubileum så engagerade vid CH Essmar för en föreläsning och underhållning. Han lyfte fram den kristna sidan hos Bellman som var okänd för de flesta av oss och med en god portion humor berättade han om Bellmans inte helt okomplicerade förhållande till Präster.”

James Blom
Ordförande Concordia Catholica